Honlap   >>>    Fórum: Fül-orr-gégészet, gyermek fül-orr-gégészet orvos válaszol rovat
Minden ami film!
|   Bejelentkezés   |    Regisztráció   |    Elfelejtett jelszó   |    E-mail az adminisztrátornak   |

< < < Vissza         Rendezési sorrend: [ Legújabb felül ]     [ Legújabb alul ]         Oldal(ak): [ 1 ]  [ 2 ]  [ 3 ]  [ 4 ]  [ 5 ]  [ 6 ]  [ 7 ]  [ 8 ]  [ 9 ]  [ 10 ]  [ 11 ]  [ 12 ]  [ 13 ]  

Elküldve: 2010.09.04, 10:29 | Válasz erre | #104943   
fuleszorvos
[ Adminisztrátor ]

re tothili 104743. üzenete:

Kedves Tothili! Hát azért az, hogy a fül-orr-gégészeti műtét kapcsán a leggondosabb eljárás keretében az ember összes fogát kitördelik, ez azért nem annyira szokványos dolog. Manapság nem fog találni olyan ellátó intézményt, ahol a műtét előtt hasonló papírokat ne iratnának alá önnel. A tálalás persze nagyon különböző lehet, ettől még a "menü" ugyanúgy lehet jó és rossz is. Igen, vannak jó és kevésbé jó hírű intézmények, ezen belül jó hírű és egyáltalán nem jó hírű orvosok, sajnos ebben a kérdésben néha nehéz eligazodni. Üdv:   fülészorvos

Elküldve: 2010.09.02, 13:39 | Válasz erre | #104743   
tothili
[ Felhasználó ]

Tisztelt Dr. Úr!

Rövidesen egy hangszalag polip műtétem lesz. Nagyon félek tőle. Az orvos aki műteni fog egy több oldalas tájékoztatót nyomott a kezembe az endoszkópos műtéttel kapcsolatban. Ahogy azt elolvastam egyből rosszul lettem. A műtéti kockázatok címsor alatt az alábbiakat olvastam: a fektetés, mûtéti elõkészítés során perifériás idegsérülést okozó nyomási károsodás, a nyaki gerinc sérülése is kialakulhat. Fogak sérülhetnek vagy kitörhetnek, ez a leggondosabb eljárás esetén is előfordulhat. A többit már nem is írom, bőven elég ennyi. Az orvosomat is megkérdeztem az említett kockázatokról, aki nem hogy meg vigasztalt volna, ezzel kapcsolatban, hanem azt mondta, hogy ez elő szokott fordulni. Tudom, hogy jobb félni mint megijedni, de azért a műtét közeledtével nem ártott volna egy kis vigasztalás. Ezek után már azt sem tudom, hogy fiú vagyok, vagy lány. Kérdéseim a következők lennének: a fent említett kockázatok mennyire szoktak bekövetkezni, mennyi ideig tart egy ilyen műtét, műtét után kb. mennyi idő az úgynevezett gége diéta és az konkrétan mit takar. Egyenlőre ennyi kérdésem lenne, meg egy-két biztató szóra lenne szükségem.

Előre is köszönöm válaszát, üdvözlettel: Tothili

Elküldve: 2010.08.17, 09:06 | Válasz erre | #102457   
fuleszorvos
[ Adminisztrátor ]

Tisztelt Doktor Úr!

Az orvostudakozó.hu oldalon találtam meg elérhetőségét és az ott található információra, miszerint kérdéssel bátran fordulhatok Önhöz hivatkozva írtam.
Egy nagyon jó sportoló barátom sajnálatos módon váratlanul életét vesztette, mert edzés közben (valószínűleg valamilyen mechanikai hatás folytán) lenyelte a nyelvét. Elkezdett érdekelni a téma, hogy vajon hogy alakulhat ki ilyen katasztrófa, és megannyi cikket elolvastam pl. interneten.
Kérdésem a következő lenne. Az ember le tudja-e nyelni a saját nyelvét saját akaratából (pl. hátranyúlva vele vagy kézzel rásegítve (természetesen eszem ágában sincs elkövetni ilyet, csak a lehetőségéről szeretnék tudni)), vagy például étkezést követően mondjuk nyelvvel megtisztítva a szájüreg hátsó részét, lehet annyira hátra nyúlni a nyelvvel hogy azt lenyelje az ember? Illetve alvás közben lehet olyan állapot, hogy egyszerűen spontán "hátracsússzon" a nyelv előidézve ezzel fulladást?
Én úgy tudom hogy csak öntudatlan, ájult állapotban történhet ez meg, ezért kell ájult sérülteket mielőbb stabil oldalfekvésbe helyezni, illetve a nyelvüket biztos helyre "rögzíteni" a szájukban, de úgy hallottam, hogy nem csak ájult állapotban történhet ilyen spontán.
Illetve ha megtörténik, úgy tudom szájzás alakul ki, ez mennyire igaz, és ha az, milyen módon szüntethető meg hogy a nyelv eltávolítható legyen? Valamint az utolsó kérdés ami foglalkoztat, hogy ha megtörténne egy ilyen baleset, akkor önkezűleg eltávolítható a nyelv a garatból?
Tudom, hogy kérdéseim furcsán hangozhatnak, de a tragédia után (ami nem volt olyan régen) nagyon megijedtem a gondolattól.
Levelemre fordított idejét és válaszát előre is nagyon köszönöm!
Tisztelettel: B. Zs.

Kedves B.ZS! Nagyon jól tudja, Ilyen esemény csak öntudatlan állapotban fordulhat elő, amikor is az izomtónus szinte megszűnik, ebből következik, hogy ilyen esetben szájzár sem lehetséges, mert az is oldódik, vagyis az azonnali segítségnek nincs akadálya, kórházi ellátásban, altatás kapcsán és sürgősségben vannak spéci eszközök a nyelv visszaesésének megelőzésére, ami ezen kívül a garat leszívását sem akadályozza. Sürgösségi összeállításban nem árt ilyen sem, akár egy sportintézményben sem. Öntudatlan személy önkezűleg még nem vette ki a saját hátracsúszott nyelvét a garatjából legalábbis én még ilyet nem hallottam. A normál alvás, bár ez is öntudatlan állapot, teljesen más mint az eszméletlenség vagy a műtéteknél alkalmazott "altatás". Üdv: fülészorvos  

Elküldve: 2010.08.09, 10:12 | Válasz erre | #101589   
fuleszorvos
[ Adminisztrátor ]

Kedves Doktor úr!

27 éves vagyok.
Születésemtől fogva egyensúlyzavarom van.
Két bottal tudok járni.
Az egyensúlyom már sokat javult, mert már kb. 20 percet vagy még többet meg tudok állni egyedül, de a lépés még nem megy.
Füllzúgási és fejfájási tüneteim nincsenek.
A doktor úr mit tudna javasolni,hogy ez az állapot tovább javülljon.

Előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
          Bea 

Kedves Bea! Ha fül-orr-gégészként kérdez, azt tudnám mondani, hogy az egyensúlyszerv normál működése kalorizációs vizsgálattal vagy forgatással egyszerűen igazolható, ha ez rendben van, attól még sajnos lehet koordinációs problémája, a helyzet és mozgás érzékelésben természetesen a látás és izomzatból, bőrfelszínról érkező ingerek is részt vesznek, de ezek vizsgálata szemészeti neurológiai témekör. A legvalószínübb hogy önnek születés környéki központi idegrendszeri sérülése, fejlődési rendellenessége van, amit persze nem biztos, hogy még a mai képalkotó technikával is igazoloni lehet, és ha igazolják is, akkor is csak a fejlesztés a megoldás, amit minél korábban kell elkezdeni. Természetesen ez nem jelenti, hogy a koordinációt felnőttként nem lehet fejleszteni, javítani. Itt vagyok én jó példának, aki felnőttként tanultam meg sielni, és jóval negyven felett repülőgépet vezetni, azzal azonban én is tisztában vagyok, hogy ez jóval lassaban és nehezebben ment, mint ha ezeket a teljesen más koordinációt igénylő mozgásokat tizenévesen sajátítottam volna el, nálam jóval fiatalabbak is feladták. Mndezek fényében kívánok Önnek sok kitartást és erőt, hogy javuljon a mozgása. Üdv: Németh dr. fülészorvos

Elküldve: 2010.08.09, 09:54 | Válasz erre | #101588   
fuleszorvos
[ Adminisztrátor ]

Kedves Anita! Szomorúan olvastam sorait..Az orvosai és Ön is mindent megpróbált, ami sohasem válik be, az orrkagyló reguláló szerepe rendkívül fontos, megkissebbíteni nem szabad, különben számolni lehet állandó pörkösödéssel, esetleg még oesena baktérium megtelepedésével is, ami gyakorlatilag kiirthatatlan, a borzalmas bűzt pedig környezetében senki nem birja elviselni. Stpahylococcus az egészséges panasz és tünetmentes lakosság nagy százalékában kimutatható, nem biztos hogy ki lehet irtani, pláne nem Diflucannal. Tubus? A fül-orr-gégész csak végső tehetetlenségében nyúl ehhez a kényszermegoldáshoz, ami számtalan korlátozást jelent a beteg számára. Megoldás: 3D arckoponya CBCT alapján, amennyiben indokolt orrsövény és/vagy kiegészítő FESS műtét. Igen az orrsövényferdülés kb 18 éves korban már megvan, mégis a műtétek döntő többsége középkorő betegeknél történik, bizony nem egyszerű ez a fül-orr-gégészet. Üdv: Németh dr. fülészorvos

Elküldve: 2010.08.09, 09:37 | Válasz erre | #101587   
fuleszorvos
[ Adminisztrátor ]

Kedves Baba! Két napos panasztól még nem kell megijedni, akár átmeneti vérnyomás csökkenés is okozhatja, az akár hetekig tartó szédülések hátterében is igen nagy százalékban találunk egyszerű jóindulatú, helyzetváltozásra provokálódó szédülés formát. Üdv: Németh dr.  fülészorvos

Elküldve: 2010.08.06, 06:47 | Válasz erre | #101119   
Anita
[ Felhasználó ]

Tisztelt Doktor Úr!

Kb. 6 éve szenvedek a jobb oldali fülemre, állandóan be van dugulva. A szellőzés ezen az oldalon nem működik, repülőre nem is mernék ülni. Több orvosnál jártam, volt aki azt mondta nem lehet vele semmit tenni, steroidos orrcseppet adott és ennyi. Egy másik orvos orkagyló műtétet végzett el, ez sem vezetett megoldásra. Majd kitenyészett Staphylococcus, amire Diflucant 300 kaptam 3x1, de a dugulás, még mindig meg van. Volt, aki enyhe orrsövényferdülést állapított meg és műtétet javasolt, de én úgy gondolom, hogy ez gyerekkorban alakul ki és nekem akkor nem okozott problémát,, nem hiszem, hogy megoldást hozna. 6 éve nem éreztem semmi egyéb fül tünetet, akkoriban nagyon erős, görcsös nyak-hátfájásom volt, ami szintén évekig fennállt, sokszor a fájdalom elviselhetetlen volt. A leírtak alapján Ön szerint a füldugulás összefüggésben lehet a nyaki izomgörccsel, gondolok itt arra, hogy emiatt nem megfelelő a vérellátás a fül körüli területen? Mit lehetne tenni, ventillációs tubus behelyezése?

Válaszát előre is köszönöm

Anita

Elküldve: 2010.07.27, 17:12 | Válasz erre | #100171   
BaBa
[ Felhasználó ]

Tisztelt Doktor Úr!

Nekem az a problémám, hogy 2 napja szédülök és zúg (cseng) a fülem! Ettől rossz a közérzetem! Aggódom, hogy vmi komoly najom van, hiszen eddig soha sem volt még ilyen! Válaszát előre is köszönöm!

Elküldve: 2010.07.25, 10:55 | Válasz erre | #99930   
fuleszorvos
[ Adminisztrátor ]

Üdvözlöm, a következő a problémám. Ma hajnalban arra ébredtem hogy a bal fülemben, a hallójáratban, messzebb attól hogy ujjal elérjem egy pattanás nőtt. 27 éves vagyok, sosem volt jellemző ez rám, néha előfordult, de ilyen mélyen sosem.
Az egész napos kellemetlenség hol erősebb volt, hol gyengébb, fájdalomcsillapítót is bevettem. Próbáltam kinyomni, de az egész napos próbálkozástól már oly szinten fáj a fülem hogy állkapcsomat nem tudom összezárni, fél arcomra kisugárzik és gyengébben hallok.
Betadynnel, és alkoholos fertőtlenítővel kenegettem fülpélca segítségével, előbbinek nem vettem észre hatását, utóbbi csípett, égetett.
Kérdésem; mit tudok tenni hogy ne fájjon, netán tudom-e gyorsítani hogy elmúljon? Lehet komolyabb gond belőle, így hétfőig ha nem javul, érdemes háziorvoshoz mennem?
Mielőbbi válaszát előre is köszönöm!

Kedves Miklós! Köszönjük a hallójáratgyulladás ilyen szép leírását, kezelése fül-orr-gégész feladata, az öndiagnózist és önkezelést fejezze be, addig amíg komolyabb baj nem lesz belőle. Üdv: fülészorvos

Elküldve: 2010.07.20, 11:38 | Válasz erre | #99401   
fuleszorvos
[ Adminisztrátor ]

mittegyek 98778. üzenete:

Kedves Zs!

Fül-orr-gégészként csak azt tudnám mondani, hogy igaza van, felesleges a további utánajárás, az eltelt hosszasabb panaszmenteség miatt nem gondolnám, hogy a korábbi operatőr fül-orr-gégészt hibáztatni lehetne, 2 és fél éves korban a torokmandula kivétele még korai, bár lehet, hogy az operáló fül-orr-gégész három éves korban kivette volna. Akkor impedancia vizsgálat is készült, ez nagyon dícséretes, a furcsa takony szag valószínüleg Haemophyllus inf. tipusú baktérium. A Pneumococcus oltást a súlyos szövődményeket okozó pneumococcus törzsek ellen kapta, nem pedig azért, hogy soha többé nem legyen náthás, ilyet senki nem tud biztosítani egy gyermeknek sem. Szóval összességében úgy látom, hogy jó helyen vannak, hallgassanak a fül-orr-gégészükre.

fülészorvos

< < < Vissza         Rendezési sorrend: [ Legújabb felül ]     [ Legújabb alul ]         Oldal(ak): [ 1 ]  [ 2 ]  [ 3 ]  [ 4 ]  [ 5 ]  [ 6 ]  [ 7 ]  [ 8 ]  [ 9 ]  [ 10 ]  [ 11 ]  [ 12 ]  [ 13 ]  

.:|   FreeForum4U Főoldal   |:.